Pražská burza dopoledne klesala, nedařilo se bankovním emisím

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze dopoledne klesaly, hlavní index PX byl kolem 11:15 níže o 2,43 procenta na 1266,9 bodu. Nedařilo se bankovním emisím, akciím tabákové firmy Philip Morris a finanční skupiny VIG. Výsledky ČTK převzala z burzy. V červených číslech se dopoledne obchodovaly také trhy v regionu.

"Pražská burza v úterý díky svému závěru v 16:00 již nestihla propad, který způsobila pozdější zpráva o snížení ratingu Řecku a Portugalsku," uvedla Tereza Špačková z Patria Direct.

Podle očekávání si výraznější ztráty připisovaly bankovní tituly, doplnila. Akcie rakouské Erste Banky spadly o více než čtyři procenta na 823,30 koruny a cenné papíry Komerční banky klesly o 2,32 koruny na 4083 korun.

Největší pokles zaznamenaly akcie Philip Morris, které propadly o téměř sedm procent na 9213 korun. Špačková doplnila, že titul se dnes obchoduje již bez nároku na dividendu za loňský rok. Cenné papíry VIG se obchodovaly se ztrátou 5,89 procenta na 906 korun.

Z dalších emisí se podle Špačkové solidně obchodovalo s akciemi energetické firmy ČEZ, které si pohoršily o 1,11 procenta na 914,80 koruny. Téměř čtyři procenta na 18,64 koruny odevzdaly akcie prodejce ojetých aut AAA Auto.

V systému pro nejvíce obchodované emise SPAD byly do 11:15 uzavřeny obchody za více než 907 milionů korun.

Západoevropské akcie zahájily dnešní obchodování poklesem a jsou na zhruba pětitýdenním minimu. Navázaly tak na ztráty, které utrpěly v závěru úterního obchodování, kdy je zastihla zpráva, že agentura Standard & Poor's srazila rating Řecka do spekulativního pásma a výrazně snížila také rating Portugalska. Burza v Aténách zavedla zákaz na takzvaný short selling, což jsou spekulace na pokles cen akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK