Čepro představilo strategické varianty svého budoucího vývoje.

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Státní podnik Čepro připravil tři strategické varianty svého budoucího vývoje, z nichž jedna počítá se spojením firmy s některou rafinérií. Dalšími možnostmi jsou maximalizace velkoobchodu nebo zaměření podniku jen na přepravu a skladování. Na dnešním setkání s novináři to sdělil generální ředitel Čepra Jiří Borovec.

Firma všechny varianty předloží svému majiteli, tedy vládě, která vzejde z nacházejících voleb. Ta by pak měla určit, jakým směrem se firma v budoucnu bude ubírat.

"Čepro v současné době dobře hospodaří, a právě proto je nutné nyní uvažovat o budoucím rozvoji firmy," řekl Borovec. Čepro v loňském roce vykázalo zisk před zdaněním 750 milionů korun, což je o 30 procent více než v roce 2008. Tržby firmy loni činily 40 miliard korun.

Jednou z možností budoucího vývoje Čepra je podle Borovce integrace s některou rafinérií. Konkrétní firmu generální ředitel nejmenoval, ale tato varianta by podle něho Čepru přinesla velké úspory.

Další variantou je maximalizace velkoobchodu. To by ale podle Borovce přineslo značnou kapitálovou náročnost a také úvěrové riziko. "Museli bychom dosáhnout násobně vyšších tržeb," řekl šéf firmy.

Čepro by se také mohlo specializovat jen na logistiku. Zbavilo by se tak velkoobchodních a maloobchodních aktivit a soustředilo by se na skladování a přepravu. "Tato varianta by znamenala výrazně nižší tržby při zachování o 30 až 40 procent vyššího zisku," řekl Borovec. "To znamená výrazně konzervativnější byznys s menší náročností na kapitál a s nižším kreditním rizikem."

Čepro v současnosti podniká v přepravě, skladování a prodeji ropných produktů. Vedle toho dohlíží na zásoby státních hmotných rezerv a provozuje síť čerpacích stanic pod obchodním názvem EuroOil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK