Argentina může začít s výměnou neproplacených dluhopisů

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires 28. dubna (ČTK) - Argentina může začít s výměnou neproplacených dluhopisů v objemu až 20 miliard dolarů (asi 383,9 miliardy Kč), které vláda v Buenos Aires ještě musí vypořádat po vyhlášení státního bankrotu v roce 2002. Argentina si v úterý zajistila souhlas evropských regulačních orgánů a je pravděpodobné, že s výměnou cenných papírů začne v horizontu jednoho týdne. Uvedly to zdroje agentury Reuters.

Argentina má v úmyslu vrátit se na mezinárodní dluhové trhy. Nejprve se ale musí dohodnout s držiteli původních dluhopisů, kteří v roce 2005 odmítli přistoupit na tehdejší podmínky výměny dluhopisů. Argentina v roce 2002 nesplatila závazky za téměř 100 miliard dolarů (zhruba 1,9 bilionu Kč v dnešním kurzu).

Argentinští činitelé podle zdrojů nastínili podmínky navrhované výměny státních dluhopisů 15. dubna, ještě ale potřebovali konečný souhlas regulačních úřadů. Teprve pak mohli návrh současně předložit i v Japonsku, Itálii, Lucembursku a ve Spojených státech.

Akciová burza v Lucemburku v úterý uvedla, že návrh Argentiny schvaluje, argentinský ministr hospodářství Amado Boudou později potvrdil, že souhlas připojil i regulátor italského akciového trhu Consob.

"To znamená, že vstupujeme do fáze, kdy definitivně ukončíme tu ostudu z roku 2001, kdy Rodríguez Saá vyhlásil státní bankrot," řekl Boudou na televizní stanici C5N. Připomněl tak zničující hospodářskou krizi z let 2001 a 2002, která vyvrcholila tím, že tehdejší prezident Adolfo Rodríguez Saá vyhlásil moratorium na splátky státního dluhu.

Vzhledem k tomu, že konečný souhlas se záměrem vyslovila Itálie i Lucembursko, může Argentina s výměnou začít hned v pondělí. Ministr Boudou řekl, že první na řadu zřejmě přijde Itálie. Ještě tento týden by se měly ve vybraných novinách objevit inzeráty, v nichž bude Argentina vysvětlovat výhody účasti v navrhované výměně.

Argentina doufá, že na nabídku výměny nesplacených dluhopisů za nové přistoupí alespoň 60 procent věřitelů. U drobných investorů by také chtěla vyplatit co nejméně peněz v hotovosti. Věřitelé budou mít čas do 7. června, aby se mohli výměny zúčastnit. Podle informací, které v úterý na svých internetových stránkách zveřejnila burza v Lucemburku, je však možné, že konečný termín bude i prodloužen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK