Trhy chtějí od Merkelové, MMF a ECB jasné stanovisko k Řecku

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Frankfurt 28. dubna (ČTK) - Očekávanou schůzku mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a zástupci Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky zastiňuje hrozba evropské dluhové krize. Trhy chtějí jasné stanovisko k Řecku a k přesným podmínkám uvolnění slíbené pomoci. Obávají se totiž, aby se problémy Řecka nerozšířily na další země eurozóny.

Na riziko eskalace problémů upozorňuje i člen bankovní rady ECB Jürgen Stark. Ten dnes řekl, že je na vládách, aby se postaraly, že problémy na finančních trzích nepřerostou v úplnou krizi státních dluhů.

"Současný trend ve fiskální politice jednoduše není udržitelný," varoval Stark. "K jejímu odvrácení je zapotřebí velmi ambiciózní a důvěryhodná snaha o fiskální konsolidaci. Ta snaha ale musí být mnohem větší, než byla dosud," řekl Stark.

Finanční trhy jsou od úterního snížení ratingu Řecka do spekulativního pásma značně nervózní. Investoři proto chtějí, aby Merkelová spolu s šéfem ECB Jeanem-Claudem Trichetem a šéfem MMF Dominiquem Straussem-Kahnem jasně řekla, jaký bude další postup.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's v úterý snížila rating Řecka, a to hned o tři stupně, což se stává jen velmi zřídka. Hlavní rating je tak nyní na stupni BB-plus, což je první stupeň ve spekulativním pásmu. Agentura snížila rating i Portugalsku, a to o dva stupně. Rating je na stupni A-minus, a zůstává tedy v investičním pásmu. Agentura se u obou zemí obává vysokých dluhů.

Evropa teď podle agentury AP čelí dluhové krizi a investoři se obávají, že vlády v některých zemích nebudou schopny splatit všechny své závazky. Stále totiž doznívají dopady finanční a hospodářské krize, která zasáhla v posledních dvou letech celou globální ekonomiku.

Krize dopadla i na samotné euro a zvýšila obavy, že vládám porostou náklady na další výpůjčky. Tím by se zhoršily vyhlídky na hospodářský růst, vlády by byly nuceny více šetřit a patrně by sáhly také ke zvyšování daní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK