Janota: Stát nyní nemusí za každou cenu nabízet eurobondy

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Česká republika nemusí v současné situaci za každou cenu nabízet na trhu státní dluhopisy v eurech, řekl dnes novinářům ministr financí Eduard Janota. Dokud nebude mít ministerstvo financí jistotu o úspěšnosti emise, tak ji může klidně odložit, dodal.

Janota podotkl, že existují i možnosti privátního umístění emisí. Nicméně zcela určitě předpokládá, že do konce roku stát jednu emisi eurobondů vydá. "Nejsme pod tlakem," zdůraznil ministr.

Ministerstvo financí nyní podle něj situaci na trzích sleduje a stát zájem emitovat dluhopisy projevil. "Budeme čekat, jak to dopadne na trzích v souvislosti nejen s Řeckem, ale dneska už i Portugalskem," řekl Janota. Agentura Standard & Poor's v úterý srazila rating Řecka do spekulativního pásma a výrazně snížila také rating Portugalska. Západoevropské akciové trhy na to reagovaly poklesem.

"Ten trh musí dostat signál, že dohody, které se uzavřou na úrovni eurogroup a Mezinárodního měnového fondu, budou naplněny," uvedl ministr. Na Českou republiku bude mít podle něj vzniklá situace pouze ten dopad, že pokud se bude Řecku pomáhat z peněz měnového fondu, poskytne mu česká strana půjčku miliardu eur (zhruba 25,6 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK