E.ON prodá americká aktiva, která označuje jako U.S. Midwest

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt/New York 28. dubna (ČTK) - Německá energetika E.ON prodá aktiva U.S. Midwest, která má ve Spojených státech. Dva informované zdroje dnes uvedly, že světově největší energetický koncern již prodej majetku za miliardy eur schválil. Předpokládá se, že E.ON oznámí rozhodnutí dnes večer nebo ve čtvrtek ráno.

Aktiva zbývající k prodeji jsou americké energetiky Duke, PPL a konsorcium zahrnující kanadskou energetiku Fortis. Z koncernu E.ON nebyl nikdo k dispozici, aby se k věci vyjádřil.

Analytici, například Mario Kristl z DZ Bank, odhadují, že divize sídlící v Louisville v Kentucky bude až za pět miliard eur. Prodej spadá do vývoje evropské energetiky, kdy koncerny snižují po silné akviziční vlně dluhy. E.ON se chce do konce roku zbavit aktiv až za deset miliard eur.

E.ON koupil americká aktiva, dříve známá jako LG&E, v roce 2002 v rámci akvizice britské skupiny Powergen. Ta zaplatila v roce 2000 za LG&E 3,2 miliardy dolarů.

E.ON divizi označuje jako U.S. Midwest. Loni vytvořila zisk EBITDA 552 milionů eur při tržbách 1,8 miliardy. E.ON v USA ještě provozuje větrné elektrárny, ty ale nejsou součástí U.S. Midwest, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK