Smart: Počet evropských společností letos stoupl o pětinu na 257

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Počet založených evropských společností (SE) v ČR stoupl ke konci dubna na 257, takže letos jich přibyla pětina. Počet nově vzniklých SE představuje ve srovnání s počtem nově registrovaných akciových společností necelých sedm procent. Vyplývá to z dat jednotlivých rejstříkových soudů a Administrativního registru ekonomických subjektů ministerstva financí, které zpracovala společnost Smart Companies.

"Pro mnohé podnikatelské subjekty je nyní evropská společnost jednou z možností jak ochránit své investice a podnikání s ohledem na jejich strach z dalšího politického vývoje v ČR,“ komentovala atraktivitu evropské společnosti manažerka Smart Companies Petra Janáková.

Evropská společnost (Societas Europas, SE) je historicky druhou z nadnárodních forem společností, které lze srovnatelně zakládat na celém území EU. Proti obchodním formám klasických společností nabízí možnost přesunout sídlo do zahraničí v rámci EU, aniž by došlo ke zrušení společnosti s likvidací a k přerušení její právní kontinuity. Firma se jen začne řídit právem státu, kde bude umístěno nové sídlo. To umožňuje mimo jiné zvolit stát s nejpříhodnějšími podmínkami pro podnikání a s ohledem na daňové zatížení nebo nutnou administrativu.

V samotné Praze bylo koncem dubna registrováno 173 SE, což bylo o dvacet více než na začátku roku. Hlavní město je tak zcela dominantní co do počtu registrací evropských společností. "Je to dáno nejenom atraktivitou Prahy, coby jednoho z ekonomických center EU, ale také výbornou polohou Prahy ve středu unie,“ uvedla Janáková. Téměř dvojnásobný počet nově registrovaných SE v roce 2009 registruje i rejstříkový soud pro jižní Moravu, kde jich bylo na konci roku 2009 registrováno 33. Protipólem Prahy jsou Ústecký a Jihočeský kraj, kde je nyní jen po jedné SE. První evropská společnost byla založena v ČR v roce 2007.

Počty nově registrovaných evropských společností pro zbytek roku lze podle Janákové nyní jen velmi těžce odhadnout. Velmi prý bude záležet na výsledku parlamentních voleb a vládním programu nové politické garnitury v čele státu. "Dá se říci, že složení nové vlády a její program v oblasti podnikání radikálně promluví do počtu nově založených evropských společností,“ podotkla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK