Výslech v Senátu Goldman Sachs neuškodil, hodnota firmy vzrostla

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. dubna (zpravodaj ČTK) - Více než desetihodinový úterní výslech zástupců investiční banky Goldman Sachs v americkém Kongresu bance neuškodil. Alespoň soudě podle jejích úterních výsledků na burze, kde její tržní hodnota vzrostla o 549 milionů dolarů (zhruba 10,6 miliardy Kč), uvedl na svých webových stránkách americký týdeník Businessweek. Mezi 72 finančními akciemi širšího indexu Standard & Poor’s 500 banka dokonce zaznamenala růst jako jediná.

Banka je podezřelá, že podvedla své investory. Její manažeři to ale před senátní vyšetřovací komisí popřeli. Senátory ale příliš nepřesvědčili. "Obě strany dostaly, co chtěly. Senát pravděpodobně udělal to, co považoval za nutné, tedy pozvat si lidi z Goldmana a ztrapnit je. Goldman zase chtěl ukázat, že se nedopustil podvodu, ani nezákonného jednání. A pravděpodobně se mu to povedlo," uvedl profesor Kalifornské univerzity Robert Hillman.

Americká komise pro cenné papíry (SEC) tvrdí, že banka Goldman Sachs profitovala z krize na realitním trhu v USA nečestným způsobem. Firma údajně své klienty neinformovala o tom, že jim prodává cenné papíry, které sama nepovažuje za kvalitní a které jsou sestaveny tak, aby se vyplatilo vsadit na jejich neúspěch. Podle komise by škody mohly přesáhnout asi jednu miliardu dolarů (přes 19 miliard Kč).

SEC proto podala 16. dubna na banku občanskou žalobu kvůli transakci známé nyní jako Abacus 2007-AC1, v níž banka nabízela klientům derivát na rizikové hypoteční dluhopisy, který umožňoval investorům sázet na růst nebo pokles podkladového aktiva. Jeho sestavování se účastnil manažer hedgeového fondu John Paulson, který měl v úmyslu vsadit si na pokles, což podle SEC ostatní investoři nevěděli, ačkoli údajně měli.

Šéf banky Lloyd Blankfein v úterý v Senátu popřel, že by se firma dopustila něčeho nekalého. Investoři podle něj byli natolik zkušení a chytří, aby si cenné papíry dokázali zhodnotit sami. Banka jim prý jenom poskytla riziko, o něž sami stáli. Goldman Sachs podle Blankfeina nepochybně nese část zodpovědnosti za finanční krizi, podvodu se ale nedopustila. "Nejsme tak chytří," odpověděl na otázku, zda banka věděla o propasti, do níž se řítí hypoteční trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK