Polsko nechalo úroky na rekordním minimu 3,5 procenta

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 28. dubna (ČTK) - Měnový výbor polské centrální banky na dnešním zasedání podle očekávání ponechal hlavní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 3,5 procenta. Banka rovněž dodala, že inflace by měla v příštích měsících klesat.

Meziroční inflace v Polsku klesla v březnu na 2,6 procenta z 3,6 procenta v březnu 2009. Banka uvedla, že podle dostupných prognóz bude inflace v příštích měsících dále klesat. Způsobují to i vysoké údaje z loňského roku ovlivněné hlavně růstem cen potravin. Ve středně dlouhém období však banka stále považuje možnosti, že inflace se bude pohybovat nad nebo pod jejím limitem, za vyrovnané.

Řecká finanční krize podle banky prohloubí nejistotu na mezinárodních finančních trzích. Přímou hrozbu pro polskou ekonomiku by však neměla znamenat. "Polská ekonomika je ve velmi dobrém stavu, má silné základy a vysokou důvěru investorů, což potvrdil i nedávný trend posilování (zlotého) a makroekonomické ukazatele," uvedl Piotr Wiesiolek, který po tragické smrti guvernéra centrální banky Slawomira Skrzypeka při leteckém neštěstí byl pověřen dočasným řízením banky.

Polsko je jediným členem Evropské unie, kterému se za hospodářské a finanční krize podařilo vyhnout ekonomické recesi. Tempo růstu polské ekonomiky nicméně v loňském roce prudce zpomalilo na 1,7 procenta z předloňských pěti procent.

Evropská komise předpokládá, že Polsko bude v letošním roce nejrychleji rostoucí ekonomikou Evropské unie. Polský HDP se podle její prognózy zvýší o 2,6 procenta.

Bankovní rada České národní banky koncem března ponechala úrokové sazby rovněž beze změny. Základní úroková sazba tak zůstala na jednom procentu, což je historicky nejnižší úroveň.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK