Pražská burza klesla o dvě procenta, trhy nadále pod vlivem Řecka

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Téměř všechny přední akcie na pražské burze dnes oslabily. Hlavní index PX přišel o 2,16 procenta na 1270,4 bodu, vyplývá z výsledků burzy. S výjimkou technologické KIT digital a developera ECM se nedařilo žádnému titulu. Nervozita na kapitálových trzích zůstává, obchody podle analytiků a makléřů nadále ovlivňuje především vývoj kolem záchrany řeckých veřejných financí.

Největší podíl na dnešním poklesu indexu měly podle analytika Komerční banky Josefa Němého obě banky, padaly také akcie pojišťovny VIG. Komerční banka dnes odepsala více než tři procenta na 4051 Kč, Česká spořitelna přišla o 2,68 procenta na 835 korun.

Pojišťovací skupina Vienna Insurance Group, do které v tuzemsku patří Kooperativa, Česká podnikatelská pojišťovna a Pojišťovna České spořitelny, odepsala bezmála 4,5 procenta na 920 korun. Skupina se přitom podle výsledků za letošní první čtvrtletí stala jedničkou na českém pojistném trhu. Její tržní podíl dosáhl 32,4 procenta a poprvé v historii tak předstihla dlouhodobě nejsilnější skupinu Generali PPF, která vlastní Českou pojišťovnu a Generali.

Největší pokles nakonec zaznamenaly akcie tabákové firmy Philip Morris, které se dnes poprvé obchodovaly bez práva na dividendu ve výši 780 Kč na akcii. Titul tak poklesl z úterních 10.000 Kč o více než sedm procent na 9200 korun, kde se podle Josefa Kohouta z Patria Finance držel po celý den.

Vítr z plachet vzal řecký problém také akciím energetické společnosti ČEZ, které se v posledních dnech dokázaly dostat přes hladinu 920 Kč. Dnes ale odepsaly 0,71 procenta na 918,50 Kč.

Jedinými dvěma tituly, které si dnes připsaly zisky, byla technologická KIT digital a developer ECM. KIT digital posílila bezmála o dvě procenta na 260 korun a ECM o necelé procento na 324,80 Kč. Developer dnes oznámil, že za rok 2009 snížil ztrátu na 1,6 miliardy korun ze ztráty 2,4 miliardy Kč v roce 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK