Rakousko je připraveno zvýšit pomoc Řecku až na dvě mld. eur

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 28. dubna (zpravodajka ČTK) - Rakousko je připraveno případně zvýšit svou pomoc Řecku. Po jednání s guvernérem rakouské národní banky a s představiteli rakouských bank to dnes odpoledne ve Vídni novinářům řekl spolkový ministr financí Josef Pröll. Místo plánovaných 858 milionů eur by to podle něj mohly být až dvě miliardy eur. Ministr uvedl, že alpská republika peníze uvolní ale teprve tehdy, když podporu poskytnou všechny země EU a Řecko splní stanovené podmínky.

"Pokud se suma zvýší, zvýší se i náš podíl," řekl Pröll. Rakousko podle něj ale nyní čeká na doporučení EU a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

O výši pomoci Řecku a o podmínkách jejího poskytnutí se jedná. Původně měla sedmadvacítka uvolnit 30 miliard eur a Mezinárodní měnový fond 15 miliard. Šéf MMF Dominique Stauss-Kahn údajně odhaduje částku až na 120 miliard eur (až tři biliony Kč). Suma by se měla rozložit do tří let. Uvedl to podle německých opozičních poslanců. Pröll řekl, že při rozdělení na více let Rakousko navýšení svého příspěvku zvládne.

Podle guvernéra rakouské centrální banky Ewalda Nowotného řecká krize stabilitu rakouských bank příliš neohrožuje, v Řecku mají celkem asi čtyři miliardy eur. Pro srovnání - české banky drží v řeckých dluhopisech podle údajů České národní banky necelých 25 miliard korun, což znamená asi 0,5 procenta aktiv tuzemského bankovního sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK