Ekonom: Plzeňská Škoda změnila vlastnickou strukturu

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 28. dubna (ČTK) - Strojírenský koncern Škoda podle serveru Ekonom.cz v tichosti změnil svou vlastnickou strukturu. Škoda Holding se přejmenovala na Škoda Investment. Jeho mateřskou firmou je nová Škoda Holding, která sídlí na stejné adrese v Praze jako její dosavadní jmenovkyně. Novou Škodu Holding nadále ovládá nizozemský fond Appian Machinery ve vlastnictví neznámých fyzických a právnických osob, napsal server.

Právě kvůli neznámým vlastníkům je plzeňská Škoda trvale terčem kritiky, protože profituje z veřejných zakázek. Škoda je mimo jiné dodavatelem Českých drah a dopravních podniků velkých měst.

"Změna (vlastnické struktury), kterou zmiňujete, je součástí restrukturalizace společnosti po prodeji Škody Power. Jejím cílem bylo reorganizovat strukturu a vydělit společnosti aktivní v dopravním strojírenství," řekl Ekonomu mediální zástupce Škody Miroslav Novák.

Jak nedávno zjistila Mladá fronta Dnes, švýcarští vyšetřovatelé podezírají Appian, že na privatizaci Škodovky v roce 2003 použil miliardu korun nezákonně "vytaženou" z Mostecké uhelné společnosti.

Škoda Holding nedávno prodala energetickou divizi Škoda Power jihokorejské skupině Doosan. Transakce anonymním majitelům Škodovky vynesla 11 miliard korun. Z původního velkého holdingu tak zůstala pouze divize Škoda Transportation, kterou majitelé nemají v úmyslu prodávat, naopak uvažují o dalších akvizicích v okolních zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK