Euro kvůli snížení ratingu Španělska oslabuje

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. dubna (ČTK) - Evropská měna dnes na devizových trzích pokračuje v poklesu a vůči dolaru spadla nejníže za rok. Důvodem je snížení ratingu Španělska mezinárodní agenturou Standard & Poor's.

Kolem 18:00 SELČ euro vůči dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,3140 USD, když předtím se propadlo až na roční minimum 1,3114 USD. K jenu se však euru podařilo zisky udržet a stouplo o jedno procento na 123,73 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 1,1 procenta na 94,09 JPY.

Euro dnes nejprve vzrostlo až na 1,3268 USD díky zprávám, že by pomoc pro zadlužené Řecko mohla přijít již brzy a mohla by být i vyšší. Snížení ratingu Španělska však obnovilo mezi investory nechuť k riziku a posílilo jejich obavy, že dluhová krize v eurozóně se šíří. Zhoršení ratingu Španělska přišlo den poté, co S&P snížila rating Portugalsku a Řecku.

S&P snížila úvěrový rating Španělska o jeden stupeň na úroveň AA. Svůj krok zdůvodnila tím, že Španělsko čeká delší období slabého ekonomického růstu, než se dosud očekávalo.

Podle opozičních německých poslanců výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn na schůzce s parlamentními předáky řekl, že finanční pomoc MMF a zemí eura pro Řecko dosáhne 100 až 120 miliard eur (až tři biliony Kč), tedy mnohem víc než dosud předpokládaných 45 miliard eur, a bude rozvržena na tři roky. Sám šéf MMF tyto informace odmítl komentovat s tím, že o rozsahu pomoci Řecku zatím rozhodnuto nebylo, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK