Ropa po číslech o zásobách v USA kolísala a usadila se pod 83 USD

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. dubna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích v dnešním rozkolísaném obchodování většinu dne klesaly pod tlakem dalšího růstu ropných zásob ve Spojených státech, později však s pomocí poklesu zásob benzinu oživily a americká ropa se usadila pod 83 dolary. Vliv má na ropný trh i vývoj evropské dluhové krize, kde agentura Standard & Poor's po úterní degradaci řeckého a portugalského ratingu dnes snížila i hodnocení Španělska.

Americká lehká ropa (WTI) po poklesu pod 82 dolarů byla po 19. hodině SELČ vyšší o zhruba čtvrt dolaru a pohybovala se kolem 82,70 USD za barel. Severomořská ropa Brent, která si udržuje k WTI značnou prémii, naopak ztrácela 20 centů a byla na 85,60 USD.

Zásoby ropy v USA podle oficiálních údajů vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) minulý týden stouply o 1,9 milionu barelů. Bylo to sice pod úterním údajem soukromého Amerického ropného institutu (API), který odhadl růst na 5,3 milionu barelů, avšak téměř dvojnásobek předpovědi analytiků. Zásoby benzinu však nečekaně výrazně klesly, což náladu na trhu obrátilo.

Ceny ropy se však po dočasném vzestupu vrátily zpět poté, co S&P snížila rating Španělska o jeden stupeň na známku AA. V úterý agentura výrazně zhoršila hodnocení Řecka a Portugalska, což otřáslo finančními trhy a srazilo kurz eura na roční minimum. Na ropu by problémy v Evropě mohly podle analytiků vyvíjet tlak. "Pokud budou převládat obavy o Evropu, bude dolar sílit a ceny ropy by se mohly ocitnout pod tlakem" řekl agentuře Reuters Gene McGillian z firmy Tradition Energy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 19:14 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 85,58 85,78 New York - Nymex WTI červen 82,68 82,44

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK