Senát projedná reformu Wall Streetu, republikáni ukončili blokádu ¨ --------------------

29.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. dubna (zpravodaj ČTK) - Americký Senát dnes začne projednávat reformu Wall Streetu. Republikáni ve středu večer místního času (po půlnoci SELČ) po třech dnech ukončili svou blokádu a spolu s demokraty jednomyslně umožnili debatu o zákonu, který by měl zabránit opakování finanční krize. Republikáni se nyní budou předlohu snažit uzpůsobit svým představám.

"Je na čase přesunout tuto debatu ze zámezí na hrací plochu," podotkl šéf senátní demokratické většiny Harry Reid. Obě strany se po třech neúspěšných hlasováních v pondělí, úterý a ve středu dohodly poté, co demokraté pohrozili, že se debatu o reformě budou snažit prosadit na zvláštní celonoční schůzi.

Podle průzkumu veřejného mínění pro televizní stanici ABC News a list The Washington Post podporují přísnější regulaci Wall Streetu zhruba dvě třetiny Američanů. Mnoho obyvatel Spojených států pobuřuje, že velké banky zachránila vláda. Finanční instituce tak v jejich očích na své riskantní chování vlastně nedoplatily, na rozdíl od běžných lidí, na něž krize těžce dopadla. Spojené státy podle čerstvého odhadu ministerstva financí na záchranu bank vydaly 87 miliard dolarů.

fcz

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK