Akcie v USA po komentáři Fedu k ekonomice rostly, euro posílilo

29.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. dubna (ČTK) - Americké akcie ve středu posílily. Reagovaly tak na prohlášení centrální banky USA (Fed), podle kterého ekonomika vykazuje známky růstu. Rostly hlavně bankovní společnosti a energetické firmy. Euro po kolísavém obchodování nakonec mírně zpevnilo.

Index Dow Jones ve středu stoupl o 53,28 bodu, tedy 0,48 procenta, na 11.045,27 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 7,65 bodu, čili 0,65 procenta, na 1191,36 bodu. Index technologického trhu Nasdaq si připsal 0,26 bodu, neboli 0,01 procenta, a skončil na 2471,73 bodu.

Měnový výbor Fedu na závěr středečního zasedání nechal základní úrokovou sazbu na rekordním minimu nula až 0,25 procenta, kam ji srazil na konci roku 2008. Stejně jako na předcházejících zasedáních také podle očekávání zopakoval, že úvěrové náklady v zájmu podpory ekonomiky nechá zatím na minimu. Naznačil ale, že ekonomická situace a už i trh práce se po odeznění hluboké finanční krize a hospodářské recese zlepšují.

Nejlépe se dařilo energetickým a bankovním společnostem. Akcie Exxon Mobil vzrostly o 1,4 procenta, JPMorgan o 2,5 procenta a bankovní index BKW o 1,4 procenta. Investoři rovněž kupovali akcie, které prodávali v úterý v reakci na snížení ratingu Řecka a Portugalska.

Obavy o finanční zdraví některých zemí eurozóny mají vliv na globální trhy několik měsíců. Někteří investoři uvádějí, že Fed bral v úvahu problémy v Evropě i při vytváření posledního prohlášení.

Euro se ve středu pohybovalo jako na houpačce. Nejprve v naději na rychlou pomoc pro Řecko k dolaru rostlo. Pak v reakci na snížení ratingu Španělska kleslo až na nejnižší hodnotu za poslední rok, nakonec však díky Fedu opět stouplo. Nízké úrokové sazby jsou pro dolar negativní zprávou.

Agentura S&P snížila úvěrový rating Španělska o jeden stupeň na úroveň AA. Svůj krok zdůvodnila tím, že Španělsko čeká delší období slabého ekonomického růstu, než se dosud očekávalo.

V závěru obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,3199 USD, když během dne kleslo na roční minimum 1,3114 USD. Vůči jenu však dolar stoupl o 1,2 procenta na 94,17 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK