Hyundai a Kia chtějí letos zvýšit prodej aut v Číně o 23 procent

29.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 29. dubna (ČTK) - Jihokorejská automobilka Hyundai Motor Co. a její dceřiná společnost Kia Motors Corp. chtějí letos zvýšit prodej aut v Číně o 23 procent na více než jeden milion vozů. Čína by se tak stala pro automobilky nejrychleji rostoucí zemí.

Od počátku letošního roku Hyundai a Kia prodaly v Číně 274.000 vozů. Hyundai v současnosti vyrábí v Číně modely Tucson a Verna a hledá místo pro výstavbu třetí továrny s roční kapacitou výroby 300.000 vozů. Ve druhé polovině roku má být dokončena stavba nového závodu firmy Kia. Po zprovoznění všech továren by tak kapacita výroby obou automobilek v Číně činila 1,33 milionu vozů ročně.

Hyundai rovněž v Číně provozuje společný podnik s místní firmou Beijing Automotive Industry Holdings Co. Patří také mezi automobilky, kterým se podařilo nejvíce vytěžit z vládních pobídek prodeje aut v Číně.

Kapacitu výroby v Číně, která je třetí největší ekonomikou světa, zvyšují i další zahraniční automobilky, jako Ford Motor, General Motors a Volkswagen. Japonská Honda ve středu uvedla, že letos čeká zvýšení prodeje aut v zemi o 11 procent, napsala agentura Reuters.

Hyundai je spolu se svou dceřinou společností Kia čtvrtým největším automobilovým výrobcem na světě. Čistý zisk Hyundai v prvním čtvrtletí vzrostl pětinásobně na rekordních 1,13 bilionu wonů (zhruba 19 miliard Kč). K růstu dopomohl silný výkon na dynamických trzích Číny a Indie a zvyšování podílu ve Spojených státech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK