Americké akcie kvůli Goldman Sachs a HDP klesaly

30.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. dubna (ČTK) - Americké akciové trhy dnes dopoledne oslabovaly a jejich hlavní indexy ztrácely v polovině obchodování až půl procenta. Dolů je srážel propad akcií banky Goldman Sachs po zprávách o zahájení federálního vyšetřování proti ní a slabší výkon americké ekonomiky v prvním čtvrtletí.

Dow Jonesův index 30 předních akciových titulů kolem newyorského poledne klesl o 0,15 procenta na 11.150,47 bodu. Širší index S&P 500 oslaboval o 0,4 procenta a index technologického trhu Nasdaq ztrácel 0,55 procenta.

Akcie Goldman Sachs dopoledne ztrácely až 8,5 procenta. Federální prokurátoři podle médií zahájili vyšetřování vlivné banky, které tak hrozí, že po civilní žalobě, kterou na ni podala americká komise pro cenné papíry (SEC), bude nyní i trestně stíhána.

Hrubý domácí produkt Spojených států se v prvním čtvrtletí zvýšil podle předběžných údajů o 3,2 procenta. To bylo o něco méně, než se čekalo a výrazně pod tempem předešlého čtvrtletí. "HDP byl zklamáním, i když zde byly některé signály zlepšování spotřebních výdajů," řekl agentuře Reuters J. Michael Barron, šéf firmy Revolution Capital.

Trh naopak povzbuzovaly naděje na dokončení rozsáhlého balíku finanční záchrany Řecka, protože obavy z dopadu řecké dluhové krize na evropskou i globální ekonomiku v posledních týdnech akciové trhy výrazně oslabovaly. Určitou podporu poskytla trhu zpráva o výrazném růstu podnikatelské aktivity na americkém Středozápadě, zklamání však přinesl mírný pokles indexu spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK