Česko podle USA zlepšilo ochranu duševního vlastnictví

30.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 30. dubna (zpravodaj ČTK) - Spojené státy po roce vyřadily Česko ze seznamu zemí monitorovaných kvůli ochraně práv k duševnímu vlastnictví. Česká republika se na seznamu loni ocitla poprvé po osmi letech. Od letošního roku ale v Česku začal platit nový trestní zákoník zvyšující postihy za porušování těchto práv a zlepšila se kontrola trhů v pohraničí. Informoval o tom dnes Úřad obchodního zmocněnce USA.

Spolu s Českou republikou vyřadily Spojené státy ze seznamu, který připravují každý rok, i Polsko a Maďarsko. Podle dřívějšího vyjádření České protipirátské unie (ČPU) může seznam významně ovlivnit udělení nebo odnětí jednostranných obchodních preferencí, zahraniční investice a údajně také celkovou mezinárodní image dané země.

Spojené státy v seznamu rozlišují dva stupně nedostatečné ochrany autorských práv. Do první skupiny patří takzvané prioritně sledované země, kde je situace nejhorší. Letos se to týká 11 států, již tradičně například Číny či Ruska. Druhý seznam zahrnuje monitorované země. Letos je na něm zhruba 30 zemí, například Bělorusko či Itálie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK