Zisk Embraeru díky nižším nákladům stoupl o 15 procent

30.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rio de Janeiro 30. dubna (ČTK) - Zisk výrobce letadel Embraer v prvním čtvrtletí stoupl o 15 procent na 44,1 milionu realů (491 milionů Kč). Firmě pomohly nižší náklady, které vyrovnaly i pokles tržeb. Uvedla to společnost v dnešním prohlášení.

Firma loni kvůli prudkému poklesu poptávky po nových letadlech způsobenému krizí začala snižovat náklady. Čisté příjmy ve čtvrtletí klesly o 33 procent na 1,78 miliardy realů. Dodávky komerčních letadel se propadly o 53 procent. Firmě se však podařilo zvýšit prodej vojenských letadel a zvýšily se jí i tržby v oblasti služeb, napsaly agentury AP a Reuters.

Embraer je třetím největším výrobcem komerčních letadel na světě. Specializuje se na regionální komerční letadla pro 30 až 120 osob, tedy na oblast, ve které nepůsobí oba světoví lídři Boeing a Airbus. Ve výrobě těchto letadel je Embraer světovou jedničkou. Vyrábí také malé luxusní tryskáče, jež často vlastní a používají bohatí obchodníci nebo firmy. Jeho hlavním konkurentem je kanadský Bombardier.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK