Eurozóna dnes nejspíš schválí pomoc pro Řecko

02.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 2. května (zpravodaj ČTK) - Ministři financí Evropské unie dnes nejspíš schválí finanční pomoc pro zadlužené Řecko. Vyplývá to z jejich prohlášení před začátkem dnešního mimořádného zasedání takzvané euroskupiny v Bruselu. Úvěry, které má Řecko v příštích třech letech získat od členských států eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF), mají podle odhadů dosáhnout zhruba 120 miliard eur (zhruba tři biliony korun).

"Všichni Evropané - a Němci jsou také Evropané - tady mají stejný cíl, jímž je obrana stability celé eurozóny," řekl novinářům ještě před začátkem jednání německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Podle něj je Německo připraveno v pátek schválit potřebnou legislativu, která by měla zajistit, že půjčka pro Řecko bude legální a nebude tak snadno napadnutelná u soudu. Němci dosud patřili mezi největší odpůrce finanční pomoci Řekům, přičemž několik ekonomů chce případný úvěr napadnout u německého ústavního soudu.

Podle ministra financí Jyrki Katainena eurozóna nemá jinou možnost, než Řekům nakonec půjčit. "Řecko je země, která nese srovnání s bankou Lehman Brothers. Pokud padne, otřese to celou evropskou ekonomikou a je zřejmé, že by to vedlo i k poklesu hospodářství eurozóny," řekl. Právě pád investiční banky Lehman Brothers v září roku 2008 odstartoval podle mínění velké části expertů největší hospodářskou a finanční krizi od 30. let minulého století.

"Věřím, že eurozóna dnes schválí řecký úsporný plán. Dnes rozhodneme i o celkové sumě (finanční pomoci) a jsem si jistý, že ministři financí schválí návrhy Evropské komise, Evropské centrální banky a MMF," dodal eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Olli Rehn. Ani on však neupřesnil konkrétní objem úvěrů pro Řecko. Většina odhadů sice hovoří o 120 miliardách eur, ale většina ministrů uvádí rozpětí 100 až 120 miliard eur. "Vyslechneme řeckou vládu, ale myslím, že to je rozpětí, v němž se bude pohybovat naše rozhodnutí," řekl lucemburský ministr financí Luc Frieden.

urm dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK