Vláda dnes projedná plán na ozdravení Českých aerolinií

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Vláda dnes projedná plán na ozdravení ztrátových Českých aerolinií, kterým by se měly řídit po následující tři roky. Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba obsahuje předkládaný materiál restrukturalizační plán společnosti a také informace o průběhu řízení u Evropské komise ohledně úvěru poskytnutého ČSA společností Osinek. Další podrobnosti nechce ministerstvo ani vedení ČSA do rozhodnutí vlády zveřejnit.

Evropská komise nyní zkoumá, zda loňský úvěr od Osinku ve výši 2,5 miliardy korun nebyl nedovolenou státní podporou. Stát chce půjčku kapitalizovat, tedy vyměnit za akcie. Pokud ji ale evropští úředníci označí za nedovolenou státní podporu, bude muset firma zřejmě peníze vrátit.

Vláda bude na dnešní schůzi jednat také o návrhu MF, aby nerušila státní obří zakázku na odstranění starých ekologických škod v hodnotě kolem 115 miliard korun. Její zrušení by bylo totiž podle právních analýz vypracovaných pro MF problematické a riskantní a v případě takového kroku by státu hrozily i žaloby od účastníků tendru.

Kabinet by měl dnes projednat i smlouvy s farmářkou Ludmilou Havránkovou o získání jejích pozemků pro dostavbu dálnice D11 k Hradci Králové. Spor o pozemky se vleče už 16 let. Dálnice proto zatím končí tři kilometry před Hradcem Králové. Podle vedoucího vyjednávacího týmu s farmářkou Michala Frankla z úřadu vlády je hotový znalecký posudek pro ocenění směňovaných pozemků. A právě na posudku předložení smluv do vlády vázlo.

vrk dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK