Čína nařídila bankám zvýšit rezervy, aby zmírnila inflaci a úvěry

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 3. května (ČTK) - Čína nařídila bankám zvýšit množství peněz v rezervách, a to potřetí od začátku letošního roku. Dnešní krok je součástí snah zmírnit inflační tlaky a ztlumit úvěrový boom, aniž by třetí největší ekonomika světa musela zvyšovat úrokové sazby.

Vyšší úroky by zpomalily obnovenou ekonomickou expanzi země. V prvním čtvrtletí roku se růst hrubého domácího produktu Číny zrychlil na 11,9 procenta. Vláda se snaží zchladit růst cen bydlení a další ceny, které jdou nahoru díky masivním půjčkám od bank.

Čínská centrální banka nařídila velkým bankovním institucím zvýšit rezervy o polovinu procentního bodu na 17 procent depozit. U ostatních bank je tento limit 14 procent.

Centrální banka krok nevysvětlovala. Analytici ale říkají, že se snaží držet pod kontrolou rychlý růst čínské měnové zásoby, kterému předcházel příliv spekulativních investic.

Tito investoři doufají, že vydělají na růstu cen čínských aktiv v zahraniční měně, až Peking zmírní kontrolu devizového kurzu a povolí jüanu posílit vůči americkému doklaru. Mnozí očekávají, že by takový krok mohl nastat během několika měsíců.

Příliv peněz napříč ekonomikou zvýšil politicky citlivé ceny bytů, které v březnu meziročně vzrostly o 11,7 procenta. "Centrem dění je nyní tažení vlády proti spekulacím s realitami," uvedl jeden z analytiků londýnské Capital Economics.

Podle něj může Peking zvyšovat bankovní rezervy jednou měsíčně až do konce roku, aniž by musel sáhnout na úroky, dokud bude opatření fungovat, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK