Akcie v Evropě i v Asii klesají, dohoda o záchraně Řecka nepomáhá

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Hongkong/Atény 3. května (ČTK) - Akcie na světových burzách se dnes vrátily k poklesu, mezinárodní dohoda o záchraně Řecka finanční trhy nezaujala a naopak se vrátily obavy, zda Řecko situaci zvládne. Investoři se nejvíce zbavují finančních titulů, klesají však i akcie z jiných sektorů. Výjimkou jsou patrně jen řecké akcie, kterým dohoda pomohla.

Panevropský index FTSEurofirst 300 krátce po zahájení obchodování vykazoval pokles v rozsahu 0,3 procenta a pohyboval se kolem 1059 bodů. Navázal tak na páteční propad, kdy odepsal kolem 0,7 procenta. Podobně ale klesaly i burzy v Asii, index Hang Seng akciového trhu v Hongkongu oslabil o 1,4 procenta na 20.811,36 bodu.

Zástupci řecké vlády, Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu se po několikadenním vyjednávání v neděli v Aténách dohodli na podmínkách, za kterých Řecko může čerpat pomoc. V průběhu tří let má Řecko slíbeno asi 110 miliard eur (zhruba 2,8 bilionu Kč). Bude to tak největší záchrana jednotlivé země v historii.

Objemy obchodů v Evropě nebyly dopoledne vysoké. Investoři mají největší obavy z toho, zda se ještě neobjeví problémy v politické rovině a zda bude Řecko schopno prosadit úsporná opatření, k nimž se zavázalo. To je totiž i podmínka k tomu, aby Řecko mohlo pomoc čerpat.

"Osud Řecka má v rukách řecký lid. I ten musí souhlasit," řekl ekonom z makléřské společnosti KBC Securities Koen de Leus. "Víc než rok solidně rosteme a je normální, že přijde oslabení. Investoři hledají výmluvy, aby mohli vybrat zisky," upozornil.

Index evropských bankovních titulů Stoxx Europe 600 měl krátce po zahájení ztrátu asi 0,4 procenta. Akcie francouzských bank BNP Paribas a Natixis, podobně jako švýcarské Credit Suisse, ztrácely od půl do jednoho procenta. Bankovní tituly v Aténách naopak o 3,5 procenta zpevnily, to ale podle analytiků nemusí nic znamenat.

"Je to růst v reakci na úlevu. Pozitivní reakce na program pomoci, která odstraňuje riziko státního bankrotu," poznamenal jeden z makléřů v Řecku. "Ekonomické vyhlídky jsou ale pořád těžké a je možné, že ten růst odezní," dodal makléř.

V Hongkongu, což je vedle Tokia jedna z hlavních asijských burz, klesaly především akcie bank a realitních společností. Reagovaly tak na rozhodnutí Pekingu opět zpřísnit měnovou politiku. Čína znovu sáhla ke zvýšení povinných minimálních rezerv, které jsou na 17 procentech z objemu vkladů. Zvýšení úrokových sazeb analytici očekávají až ve druhém pololetí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK