Koruna na počátku týdne posílila k euru a oslabila vůči dolaru

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Koruna na počátku nového týdne společně s dalšími středoevropskými měnami posílila k euru. V 11:00 byla proti pátku silnější o šest haléřů na 25,53 Kč/EUR. Vůči dolaru se česká měna naopak obchodovala o tři haléře slabší na 19,30 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Euro navzdory schválené pomoci Řecku neposiluje; na základě víkendové dohody řecké vlády, Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu může Řecko v průběhu tří let čerpat asi 110 miliard eur (zhruba 2,8 bilionu Kč). "Krátkodobě jde o pozitivní zprávu pro euro i středoevropské měny, efekt ale není velký. Zastavilo sice svůj pád, ale zvednout se nedokázalo, obchoduje se k dolaru na 1,3230," uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance.

Problém řecké dohody podle Vlka spočívá v tom, že řeší jen část komplikací. "K opakování podobného scénáře v Portugalsku nebo dokonce Španělsku může v příštích měsících dojít i přesto, že Řecko již bude napojeno na úvěry z MMF a eurozóny. Trhy také mohou znejistět protesty v řeckých ulicích kvůli dalším úsporným opatřením," naznačil Vlk.

"Jinými slovy, už zde bylo několik dohod, které se nejprve tvářily jako záchrana, aby byly později k ničemu. Trh nemá důvod věřit, že politici něco reálně vyřešili," doplnil hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Podobně smýšlejí i analytici Komerční banky. "Klíčové bude, jak trh ohodnotí víkendovou dohodu. Krátkodobě se dá očekávat určitý pozitivní dopad. Střednědobě bude důležité, k jak razantním opatřením Řekové ve skutečnosti přistoupí a jak se bude fiskální situace vyvíjet i v dalších zemích (Portugalsko, Španělsko, Irsko, Itálie)," konstatovali s tím, že na kurz české měny bude mít vliv nejen rostoucí riziko rozšiřování problému s veřejnými financemi na globální úroveň, ale také nervozita spojená s nadcházejícími volbami a zhoršování českých veřejných financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK