Zisk Audi díky poptávce v USA a Číně vzrostl o 32 pct

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 3. května (ČTK) - Německému výrobci luxusních vozů Audi se v prvním čtvrtletí dařilo. Provozní zisk společnosti stoupl o 32 procent na 478 milionů eur (12,2 miliardy Kč) a tržby o 23,3 procenta na 8,3 miliardy eur. K růstu přispělo hlavně oživení poptávky ve Spojených státech, Číně a části Evropy. Uvedla to firma, která je stejně jako česká Škoda Auto součástí skupiny Volkswagen, v dnešním prohlášení.

Automobilka rovněž potvrdila, že za celý letošní rok očekává zvýšení dodávek aut na více než milion. Pomoci ji k tomu má hlavně růst v oblasti Asie a Tichomoří a výrazné oživení na trhu v USA. Audi plánuje uvést na trh novou generaci modelu A8 a nové verze modelů A7 a A1.

Audi v prvním čtvrtletí prodala rekordních 264.077 vozů, což v meziročním srovnání představuje růst o téměř 26 procent. Z toho prodej v Číně za leden až březen stoupl o 77 procent na 51.449 vozů a firmě se poprvé podařilo v zemi překonat za čtvrtletí hranici 50.000 vozů. Další meziroční růst čeká firma i v druhém čtvrtletí, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK