Rakouské banky slibují, že nestáhnou investice z Řecka

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 3. května (ČTK) - Přední rakouské banky slibují, že se nestáhnou z řeckých investic a nebudou se ani snažit vydělat na spekulacích proti řeckým cenným papírům. Řekl to dnes šéf tamní bankovní asociace Walter Rothensteiner. Na téma pomoci Řecku dnes jednala s rakouskými bankami také vláda.

"Jako banky se zavazujeme k tomu, že budeme nynější investice dál držet. Týká se to pěti největších bank," řekl podle agentury Reuters Rothensteiner. Ten je zároveň šéfem družstevní banky RZB a během dopoledne se setkal s ministrem financí Josefem Pröllem.

Mezi pět největších bank v Rakousku patří vedle RZB také Bank Austria z italské skupiny UniCredit, dále Erste Group Bank, Österreichische Volksbanken a Bawag P.S.K., kterou vlastní společnost Cerberus Capital. Rakouské banky se hojně angažují ve střední Evropě, většina z nich působí i v České republice.

Pröll řekl, že alternativa k záchrannému programu v objemu 110 miliard eur by znamenala pro eurozónu katastrofu. "Nemůžeme riskovat druhý Lehman Brothers," řekl ministr. Připomněl tak neslavný konec kdysi slavné banky z Wall Street z podzimu 2008.

Ministři financí eurozóny se v neděli dohodli na podmínkách, za kterých může Řecko čerpat finanční pomoc v objemu 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč). Pomoc by mohla být oficiálně uvolněna v pátek. O podmínkách několik dnů v Aténách jednali zástupci Řecka, Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu.

Soukromý sektor v Německu podle agentury Reuters už podporu Řecku dává dohromady. V čele snah je ředitel největšího bankovního domu Deutsche Bank Josef Ackermann.

Ze statistiky Bank pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) vyplývá, že rakouské bankovní skupiny včetně Erste Group Bank či RZB řeckým subjektům půjčily asi 4,6 miliardy eur (zhruba 117,6 miliardy Kč). Rakouské finanční domy soupeří s řeckými bankami v jihovýchodní Evropě, včetně Rumunska a Bulharska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK