SIA: Světové tržby za polovodiče v březnu stouply o 4,6 pct

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. května (ČTK) - Světové tržby polovodičového průmyslu v březnu vzrostly proti únoru o 4,6 procenta na 23,1 miliardy dolarů (téměř 446 miliardy Kč). Nárůst zajistila především poptávka po počítačové a telekomunikační technice, uvedla dnes Asociace polovodičového průmyslu (SIA).

Podle asociace by v letošním roce mohl růst tržeb odvětví překročit deset procent. Produkce v továrnách přitom s poptávkou drží krok, dodala SIA. Počítače a telekomunikace tvoří dohromady přes 60 procent světové poptávky po mikročipech.

Tržby odvětví za první čtvrtletí se zvýšily na 69,2 miliardy dolarů, když stejné období minulého roku klesly na 43,7 miliardy. Tehdy byl prodej čipů nejslabší za světové hospodářské krize.

Čísla ukazují, že se upevňuje oživování čipového trhu, na němž se objevují obavy z nadměrného zásobování. Prezident asociace George Scalise ale ve zprávě vypíchl, že výrobci upravují produkci tak, aby byla v souladu s očekávanou poptávkou. SIA proto neočekává nijak výrazný nadbytek zásob či výrobních kapacit.

Velkými výrobci čipů jsou Intel, Advanced Micro Devices, ASML, Texas Instruments, National Semiconductor, Qualcomm, Broadcom, Nvidia, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung Electronics a Hynix Semiconductor. Většina z nich předložila solidní výsledky hospodaření za první čtvrtletí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK