EGAP za rok 2009 vykázal ztrátu přes dvě miliardy korun

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) loni vykázala ztrátu 2,111 miliardy Kč, zatímco ještě v roce 2008 státní pojišťovna měla zisk bezmála 625 milionů korun. Účetní ztráta bude uhrazena výlučně z fondu vytvořeného ze zisku v předchozích letech a na její krytí nebudou použity žádné prostředky vytvořené vklady ze státního rozpočtu do pojistných fondů, rozhodla valná hromada EGAP. ČTK dnes o jejích závěrech informoval mluvčí EGAP Vlastimil Nesrsta.

Ztrátu zapříčinily vyšší platby pojistného, ty jsou ale nakonec o půl miliardy korun nižší, než předpokládalo ministerstvo průmyslu a obchodu na začátku roku. Podle jeho předběžných údajů měly činit rekordních 2,67 miliardy korun. V roce 2009 uzavřel EGAP 349 smluv na pojištění vývozních úvěrů, bankovních záruk a zahraničních investic se státní podporou v celkovém objemu 61,8 miliardy Kč. To bylo nejvíc v dosavadní historii pojišťovny, předloni EGAP pojistila vývozní úvěry, bankovní záruky a investice v zahraničí v celkovém objemu 43 miliard korun a v roce 2007 za 50 miliard korun.

Pojištění EGAP využívají firmy hlavně na úvěry od bank pro export do rizikových zemí, kde existuje zvýšená pravděpodobnost, že za zboží nedostanou zaplaceno. Úspěch tuzemských podniků na zahraničních trzích, zejména těch rizikových, podle vývozců na garancích poskytovaných prostřednictvím EGAP přímo závisí. Stoprocentním vlastníkem EGAP je ministerstvo financí.

V roce 2009 pojistil EGAP české vývozy do 50 zemí světa. Více než polovina pojištěného vývozu směřovala do Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu, přičemž samotné Rusko představovalo téměř 40procentní podíl. Na celkovém pojištěném českém vývozu do Ruska ve výši téměř 24 miliard Kč se nejvíce podílelo pojištění vývozních odběratelských úvěrů na financování vývozu velkých investičních celků.

Největším obchodním případem byly loni dodávky pro Magnitogorský metalurgický kombinát v hodnotě necelých devíti miliard korun. Za nimi následovaly dodávky strojů a zařízení pro ruské sklárny za přibližně čtyři miliardy korun. Kromě Ruska směřovaly největší vývozní odběratelské úvěry také například do Ázerbájdžánu na rekonstrukci silniční sítě, do Tuniska na výstavbu komplexu apartmánů nebo na Slovensko na dodávku technologického zařízení pro ocelárnu a válcovnu ve Strážském.

Předepsané pojistné k uzavřeným smlouvám dosáhlo výše 1,215 miliardy Kč; na pojistných plněních bylo vyplaceno 1,105 miliardy a vymoženy byly pohledávky za 130 milionů Kč.

Od zahájení činnosti v roce 1992 pojistil EGAP se státní podporou vývoz českého zboží, služeb a investic v celkové hodnotě téměř 416 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK