CCB: Počet insolvenčních návrhů klesl v dubnu o sedm pct

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - V dubnu bylo v ČR vyhlášeno 1266 insolvenčních návrhů, což je o sedm procent méně než v březnu. Bankrotů bylo v dubnu vyhlášeno 608, v porovnání s březnovými čísly o téměř 11 procent méně. Vyplývá to z nejnovějších statistik databáze Cribis.cz, které poskytla společnost CCB - Czech Credit Bureau. Meziročně však obě kategorie nadále rostou.

Proti březnu přitom klesl počet jak firemních, tak i osobních bankrotů. "Počet osobních bankrotů se sice v dubnu ve srovnání s březnem snížil, příčinou je však jejich vysoký růst v březnu. Ve srovnání s únorovými údaji se tehdy jejich počet zvýšil o více než 40 procent," uvedla vedoucí analytického oddělení ve společnosti CCB Věra Kameníčková. Jinak je tomu u firemních bankrotů, jejichž počet se v dubnu snížil výrazně, a to až na hodnoty naposledy dosažené v prosinci loňského roku.

Insolvenčních návrhů týkajících se fyzických osob bylo v dubnu podáno 810, což je v porovnání s březnovými čísly o více než šest procent méně, meziročně jde však o skoro čtyřnásobný nárůst. Vyhlášeno bylo v dubnu 478 osobních bankrotů, což představuje v porovnání s loňským dubnem více než trojnásobný nárůst.

Insolvenčních návrhů týkajících se obchodních společností či fyzických osob podnikatelů bylo v dubnu podáno 456, což je sice v porovnání s březnovými čísly o devět procent méně, meziročně je to však o 15 procent více. Podobně u vyhlášených firemních bankrotů, kterých bylo v dubnu 130, jde meziročně o téměř šestiprocentní nárůst.

"V dalších měsících očekáváme růst jak osobních, tak i firemních bankrotů. U osobních bankrotů však bude rychlejší. Příčinou je vývoj nezaměstnanosti i mezd, jen pomalý vzestup domácí a zahraniční poptávky a přetrvávající neochota bank podílet se na financování firemního sektoru. Navíc návrhy na bankrot vykazují stále silně stoupající trend. Jak u osobních, tak i u firemních subjektů, převýšil počet návrhů na bankrot v dubnu hodnoty za únor letošního roku,“ vysvětlila Kameníčková.

Nejvíce firemních bankrotů bylo v dubnu tradičně vyhlášeno v Praze, kde zbankrotovalo 27 obchodních společností. V Jihomoravském kraji bylo vyhlášeno 16 bankrotů a v Moravskoslezském kraji 14 firemních bankrotů. Nejméně firemních bankrotů bylo v dubnu vyhlášeno v Karlovarském kraji, kde zbankrotovaly dvě obchodní společnosti.

Rozdíly v počtu firemních bankrotů mezi jednotlivými kraji mají řadu příčin. Například počty firem se sídlem v určitém kraji jsou značně odlišné. Kraje se liší odvětvovou strukturou firem a ne všechna odvětví vykazují stejnou náchylnost k bankrotu. Rozdíly jsou i ve velikosti firem, míře nezaměstnanosti a z toho se odvíjející místní poptávky po zboží a službách, vzdělanostní struktuře pracovníků a v řadě dalších aspektů, podotkla Kameníčková.

Například firem registrovaných v Praze je však vyšší než podíl Prahy na zbankrotovaných firmách. Ve srovnání s počtem bankrotů obchodních společností za první čtvrtletí roku 2010 se situace v Praze v dubnu zlepšila, stejně jako v Karlovarském a v Ústeckém kraji. Ke zhoršení naopak došlo v kraji Olomouckém, Pardubickém a Jihočeském.

CCB - Czech Credit Bureau je organizátorem největších českých úvěrových registrů, bankovního a nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. CCB byla založena v roce 2000.

Filip Dušek vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK