Zlato je na novém letošním maximu, unce stojí přes 1180 USD

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. května (ČTK) - Cena zlata se dnes na světových trzích zvyšuje a vyšplhala se na nové letošní maximum nad 1182 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Zpočátku sice zvolna klesala, později se ale vrátila na trh nejistota kolem vývoje v Řecku a investoři začali znovu preferovat bezpečná aktiva, k nimž patří hlavně drahé kovy. Zlato je tak nyní blízko historickému rekordu z loňského prosince.

Krátce před 14:00 se zlato k okamžitému dodání v Londýně prodávalo za 1182,46 USD/oz a krátce předtím se vyšplhalo až na 1182,95 USD/oz. Zlato v eurech a britských librách je na nových rekordech.

Ministři financí eurozóny se v neděli dohodli na podmínkách, za kterých může Řecko čerpat finanční pomoc v objemu 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč). První část pomoci by oficiálně měla být uvolněna tento týden, možná v pátek. O podmínkách několik dnů v Aténách jednali zástupci Řecka, Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu.

Trh ale na dohodu o mezinárodní záchraně Řecka příznivě reagoval jen chvíli a už během nočního obchodování v Asii euforie vyprchala. Investoři se obávají, že Řecko situaci nezvládne a později vyhlásí státní bankrot, anebo bude nuceno opustit eurozónu.

"Program finanční pomoci má jen získat čas, dlouhodobé problémy trvají i nadále. Také se zdá, že hráči na trhu očekávali větší pomoc," poznamenal k reakci finančních trhů na dohodu o záchraně Řecka analytik trhu komodit ve finančním ústavu Commerzbank Daniel Briesemann. Celý minulý týden se totiž spekulovalo, že pomoc by mohla dosáhnout zhruba 120 miliard eur.

Euro na asijských trzích nejprve zpevnilo, zakrátko ale růst zastavilo a vydalo se dolů. Jeho kurz klesl až pod 1,32 USD. Podobně oslabovaly rovněž akciové trhy v Asii i v Evropě.

Spolu s cenou zlata na promptním trhu se zvyšuje i cena na termínových trzích, kde se obchoduje zlato s dodáním k určitému datu v budoucnu. Zlato s dodáním v červnu, což je teď nejbližší kontrakt, se prodává za více než 1184 dolarů. Zvyšují se ale i ceny dalších drahých kovů, včetně stříbra či palladia a platiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK