Růst prodeje automobilů ve Francii v dubnu prudce zpomalil

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Madrid 3. května (ČTK) - Prodej osobních automobilů ve Francii v dubnu meziročně stoupl o zhruba dvě procenta na 190.986 vozů. Jeho růst tak prudce zpomalil z březnových 18 procent, protože se začaly projevovat důsledky omezení programu šrotovného. V sousedním Španělsku prodej díky šrotovnému vyskočil o 39 procent na 93.637 vozů. Vyplývá to ze zpráv tamních automobilových sdružení.

Francouzská vláda začala po příchodu světové hospodářské a finanční krize poskytovat šrotovné 1000 eur (zhruba 25.600 korun) při koupi nového vozidla výměnou za sešrotování minimálně deset let starého automobilu. Od začátku letošního roku však šrotovné snížila na 700 eur.

"Zde vidíme vliv postupného snižování šrotovného," uvedl k údajům o dubnovém prodeji aut ve Francii mluvčí asociace francouzského automobilového průmyslu CCFA. "Je tu určitý pokles v kategorii malých automobilů, které z programu (šrotovného) těžily nejvíce. Víme, že se do konce letošního roku dostaneme do negativního teritoria," dodal.

Španělská vláda začala loni v květnu poskytovat kupcům nových automobilů dotaci 2000 eur. Tento krok byl doplňkem programu na výměnu starých automobilů za novější modely s nižší spotřebou, na který vláda vyčlenila 700 milionů eur (přes 18 miliard Kč). Šrotovné má ve Španělsku platit do konce června, ozývají se však hlasy, které žádají jeho prodloužení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK