ISM: Aktivita ve zpracovatelském sektoru USA nejvýše za 6 let

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. května (ČTK) - Aktivita ve zpracovatelském sektoru Spojených států v dubnu dále zrychlila a stoupla nejvýše od června 2004. Index Institutu řízení dodávek (ISM), který statistiku sestavuje, vzrostl na 60,4 bodu z březnových 59,6 bodu a zisky zaznamenal již devátý měsíc za sebou.

Pokud je indikátor nad 50 body, signalizuje růst sektoru, pod touto hranicí měří jeho útlum. Výsledky překonaly i odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří očekávali zvýšení indexu na 60 bodů.

Dílčí index nových zakázek, který signalizuje budoucí růst, stoupl na 65,7 bodu z 61,5 bodu v předchozím měsíci. Index zaměstnanosti, který měří ochotu firem najímat nové zaměstnance, stoupl na 58,5 bodu, což byla nejvyšší úroveň od ledna 2005, napsaly agentury AP a Reuters.

Hrubý domácí produkt USA podle prvních odhadů stoupl v prvním čtvrtletí o 3,2 procenta, analytici čekali zvýšení o 3,4 procenta. K růstu přispěly hlavně výdaje spotřebitelů, které byly nejvyšší za poslední tři roky. Ve čtvrtém čtvrtletí ekonomika expandovala o 5,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK