Fico: Slovensko pomůže Řecku, pokud přijme opatření v parlamentu

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 3. května (ČTK) - Slovensko podmiňuje půjčku na záchranu zadluženého Řecka přijetím úsporných opatření v řeckém parlamentu. Nestačí mu, že změny schválí řecká vláda, uvedl dnes premiér Robert Fico. O pomoci se proto podle premiéra rozhodne asi až po červnových parlamentních volbách. Slovensko by mělo Řecku, kterému hrozí bankrot, poskytnout 816 milionů eur (20,9 miliardy Kč), nejvyšší sumou ze zemí eurozóny přispěje Německo.

"Jakékoliv rozhodnutí o půjčce musí být podmíněné reálnými rozhodnutími Řecka o omezení sociálních výhod, na které Řecko nemá," řekl Fico. Dodal, že Slovensko poskytne půjčku, až pokud Řecko schválí v parlamentu snížení platů o čtvrtinu, snížení důchodů a zrušení sociálních výhod, které nejsou kryté výkonem řeckého hospodářství. "Do té doby vláda Slovenské republiky nebude jednat o poskytnutí žádné bilaterální půjčky pro Řecko," dodal.

Fico řekl, že řecký parlament bude o úsporných opatřeních rozhodovat v červenci, proto podle něj o slovenské pomoci rozhodne zřejmě až nová vláda. Půjčku přitom v současnosti odmítají mnohé opoziční strany, proti se postavila i koaliční Slovenská národní strana. Fico zdůraznil, že cílem půjčky pro Řecko je stabilizace kurzu eura a snaha zabránit znehodnocení úspor lidí v bankách.

V pátek mají země eurozóny jednat o pomoci pro Řecko na mimořádném summitu. Slovensko podle Fica podporu nezablokuje, pomoc však podmíní reálnými kroky Atén.

Členské státy eurozóny a Mezinárodní měnový fond poskytnou Řecku celkem 110 miliard eur. Původně se předpokládalo, že to bude kolem 40 až 45 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK