Finanční trhy plán pomoci Řecku přijaly se skepsí

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Atény/Berlín 3. května (ČTK) - Finanční trhy dnes reagovaly na víkendovou dohodu o mezinárodní finanční pomoci zadluženému Řecku v rekordní sumě 110 miliard eur (2,8 bilionu Kč) se skepsí. Akcie na světových burzách se vesměs vrátily k poklesu a nálada se zlepšila až díky odpolednímu růstu na Wall Street. Tříletá dohoda o záchraně Řecka na investory příliš nezapůsobila a naopak se vrátily obavy, zda vláda prosadí silně nepopulární rozpočtové škrty a zda plán pomoci bude schopen vyřešit dluhovou krizi v eurozóně.

Úroky řeckých dluhopisů reagovaly na podpůrný balík jen mírným poklesem a na trzích nebyla vidět žádná euforie, která většinou vítala obdobné programy pomoci od MMF v minulosti. Řecko však má díky záchrannému plánu financování na tři roky vyřešeno a pozornost trhů se nyní přesouvá k dalším ohroženým zemím jako Portugalsko a Španělsko. Úroky vládních dluhopisů těchto zemí rovněž klesly jen slabě.

Evropský akciový trh zahájil poklesem, předtím oslabovaly také burzy v Asii. Nakonec evropský index FTSEurofirst 300 mírně posílil, avšak jen díky tomu, že jej podpořil růst amerických akcií. Hlavní americký index v polovině obchodování především díky příznivým údajům z domácí ekonomiky získávaly kolem jednoho procenta a plán pomoci Řecku zde působil pozitivně, protože na trh přinesl úlevu.

Evropská měna zpočátku v Asii rostla a k dolaru se dostala až na 1,3340 USD, později však obnovila pokles a sestoupila pod 1,32 USD. Kolem 17. hodiny SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 1,2 procenta na 1,3174 USD.

Německá vláda schválila návrh zákona na pomoc Řecku. Kabinet souhlasil s německým podílem na mezinárodních úvěrech Aténám 22,4 miliardy eur a zákon musí nyní ještě odhlasovat obě komory německého parlamentu, kde má vládní koalice většinu. Očekává se, že se tak stane tento týden. Pro letošní rok chce Berlín Řecku pomoci částkou 8,4 miliardy eur, kterou poskytne německá státní rozvojová banka KfW.

"Reakce v podobě tohoto návrhu zákona neznamená jen, že pomůžeme Řecku, ale že stabilizujeme euro jako celek," řekla kancléřka Angela Merkelová a dodala, že je to i v zájmu Němců. S finanční podporou Řeků ovšem většina německé veřejnosti nesouhlasí a někteří odpůrci pomoci oznámili, že zákon napadnou u německého ústavního soudu.

Pomoc zadluženému Řecku začíná vyvolávat značný odpor i na Slovensku. Proti slovenskému příspěvku na pomoc Aténám v sumě 816 milionů eur (téměř 21 miliard Kč) se postavily přední opoziční strany a s půjčkou již dříve vyslovila nesouhlas koaliční SNS. Šéf nejsilnější koaliční strany Směr-SD Robert Fico podmínil půjčku Řecku přijetím dohodnutých úsporných opatření v řeckém parlamentu, což znamená, že slovenský příspěvek bude schvalovat až nový parlament po červnových volbách.

Evropská centrální banka dnes Řecko dále podpořila, když pozastavila svůj minimální požadavek na rating řeckých vládních dluhopisů. Umožnila tím, aby dluhopisy, které minulý týden degradovala agentura Standard & Poor´s do spekulativní kategorie, mohly banky dále dávat do zástavy proti úvěrům od ECB.

Rakouský ministr financí Josef Pröll s rakouskými bankami sjednal dohodu, že finanční ústavy nebudou z Řecka stahovat své úvěry a nebudou se ani snažit vydělat na spekulacích proti řeckým cenným papírům. Rakouské banky se hojně angažují ve střední Evropě a většina z nich působí i v České republice.

O vládním plánu úspor bude řecký parlament jednat zřejmě už tento týden, další vlna škrtů a zvyšování daní však vyvolává stále větší odpor místní veřejnosti. Řecký odborový svaz veřejného sektoru ADEDY vstoupí již v úterý do celostátní stávky, kterou původně plánoval na středu, a akce bude trvat dva dny.

Vláda premiéra Jorgose Papandrea v neděli představila nový plán úspor, jehož realizace je podmínkou poskytnuté finanční pomoci. Plán má snížit rozpočtový deficit během tří let o 30 miliard eur (767 miliard Kč), z toho nejvíce v tomto roce, kdy by se schodek měl zmenšit o plných 40 procent na 8,1 procenta hrubého domácího produktu. Plán spoléhá na hluboké škrty ve státních výdajích a zvýšení daní ze spotřeby. Zástupci MMF a EU o víkendu po sjednání dohody v Aténách prohlásili, že klíčem k úspěchu programu bude postoj veřejnosti a toho si je vědoma i řecká vláda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK