Akcie v USA rostly díky ekonomickým indikátorům

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. května (ČTK) - Akcie amerických firem rostly v pondělí díky zprávám, že se spotřebitelské výdaje a kondice zpracovatelského průmyslu zlepšují. Důvěru investorů také posílila víkendová obhajoba banky Goldman Sachs od investora Warrena Buffetta. Kladně přispěl i souhlas Německa s finanční pomocí Řecku.

Klíčový index Dow Jones stoupl o 143,22 bodu na 11.151,83 bodu, tedy o 1,3 procenta. Byl to jeho nejvyšší bodový i procentní nárůst za dva a půl měsíce. Index Nasdaq Composite vzrostl o 1,5 procenta na 2498,74 bodu, když si 37,55 bodu připsal.

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) podala na Goldman Sachs v polovině dubna civilní žalobu. Banka prý nedostatečně informovala klienty o okolnostech jednoho kontraktu na hypoteční cenné papíry.

Buffett se důrazně postavil na obranu Goldman Sachs a jejího šéfa Lloyda Blankfeina a hájil investici pěti miliard dolarů (96 miliard Kč), kterou jeho společnost Berkshire Hathaway vložila do akcií tohoto bankovního domu. Na sobotní výroční valné hromadě Berkshire Hathaway Buffett před zhruba 40.000 akcionáři prohlásil, že nemá v úmyslu podíl v bance prodat.

Cenám akcií pomohla vzhůru i zpráva, že se United Airlines spojí s Continental Airlines převodem akcií za tři miliardy dolarů. Investoři takové transakce považují za příznivé znamení o vývoji ekonomiky, napsala agentura AP.

Díky optimistickému pohledu na oživování ekonomiky USA vzrostl kurz dolaru o 0,8 procenta na 94,61 JPY. Kurz eura oslabil o 0,7 procenta na 1,3195 USD, protože investory na devizovém trhu plán pomoci Řecku nepřesvědčil, dodal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK