Izraelská Teva zvýšila v prvním čtvrtletí zisk na akcii o 28 pct

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tel Aviv 4. května (ČTK) - Izraelský výrobce generických léčiv Teva Pharmaceutical zvýšil v letošním prvním čtvrtletí zisk na akcii o 28 procent na 91 amerických centů. Tržby Tevy vzrostly o 16 procent na 3,7 miliardy dolarů (zhruba 72 miliard Kč), uvedl dnes podnik, který působí i v České republice. Zisk na akcii nezahrnuje mimořádné příjmy a výdaje.

Teva uvedla, že za výsledek vděčí především silnému odbytu preparátu Copaxone proti roztroušené skleróze. Tržby za tento nejprodávanější přípravek na roztroušenou sklerózu ve světě vzrostly o 28 procent na rekordních 796 milionů dolarů.

Analytici odhadovali zisk Tevy bez mimořádných položek na akcii na 89 centů. Výsledku prospěly i nové generické preparáty, které Teva uvedla do prodeje. Generika jsou levnější kopie originálních léků, jimž vypršela patentová ochrana.

V České republice získala Teva v roce 2005 koupí americké společnosti Ivax opavskou firmu Ivax Pharmaceuticals. Převzetím konkurenta Barr na konci roku 2008 pak získala brněnskou společnost Pliva-Lachema.

V březnu Teva vyhrála souboj s jinými farmaceutickými firmami o převzetí německé společnosti Ratiopharm, která v Česku působí také. Její česká pobočka vznikla v roce 1998; zaměřuje se na obchod s generiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK