Wienerberger vykázal nečekaně hlubší čtvrtletní ztrátu 23 mil.eur

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 4. května (ČTK) - Rakouský výrobce stavebních materiálů Wienerberger klesl v letošním prvním čtvrtletí do hlubší ztráty, než se očekávalo. Podnik vykázal záporný provozní výsledek 22,6 milionu eur (asi 578,4 milionu Kč), když finanční trhy podle agentury Reuters odhadovaly ztrátu na 15 milionů eur. Uvedl to dnes podnik, který působí i v České republice.

Tržby světově největšího výrobce cihel klesly ve čtvrtletí o 22 procent na 279,5 milionu eur. Výsledek ovlivnila celkově nepříznivá ekonomická situace a zhoršilo ho navíc chladné počasí spolu se sněhem na začátku roku. Loni Wienerberger v prvním čtvrtletí vytvořil provozní zisk (EBITDA) 16,2 milionu eur.

Během zimy, kdy se většina výstavby přeruší, mají stavební společnosti nejslabší výsledky. Letos ale přišla na začátku roku v Evropě a Spojených státech největší sněhová kalamita za 20 let, uvádí výsledková zpráva podniku na internetu.

Wienerberger vstoupil na český trh v roce 1992. Podnik v Česku provozuje cihelny, vlastní podíly ve firmách Bramac a Tondach a prostřednictvím společnosti Semmelrock ovládá výrobce betonové zámkové dlažby Colorbeton.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK