Vrakoviště poslaly stížnost Evropské komisi na českou legislativu

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Sdružení autovrakovišť si stěžovalo u Evropské komise na český stát, který prý stále nevytvořil podmínky pro fungování odvětví ekologické likvidace vozidel. Čeští zákonodárci nedostatečně implementovali legislativu EU do českého práva, uvedlo dnes Sdružení zpracovatelů autovraků pro ČTK. Podle ministerstva životního prostředí funguje od začátku roku program, který vrakoviště podporuje.

Vyřešení stížnosti by mělo podle předsedy sdružení Jana Volejníka potvrdit či vyvrátit názor sdružení, že ani po osmi letech nebyly legislativně, a tedy ani v praxi, vyřešeny zásadní existenční otázky fungování odvětví ekologické likvidace autovraků.

"Mezi tyto otázky počítá sdružení financování činnosti sběrných a zpracovatelských míst či stabilizaci sítě zpracovatelů a zajištění její dostatečné technické a technologické úrovně," uvedl Volejník. Provozovatelům vrakovišť se rovněž nelíbí výjimka, která majitelům vraků umožňuje jejich vyřazení z registru bez dokladu o likvidaci. "Vybudování sítě zpracovatelských zařízení pak zcela ztrácí smysl," dodal.

Podle mluvčí ministerstva životního prostředí Petry Roubíčkové běží od ledna program na podporu systému pro nakládání s autovraky, který na likvidaci jednoho vozu přispívá zpracovatelům až 400 Kč. Obce mohou také žádat o příspěvek 2100 korun na likvidaci vozů, u kterých se nepodařilo zjistit majitele. Celkem program disponuje 200 miliony Kč. O změně výjimky, která umožňuje povinnost vraky ekologicky likvidovat, ministerstvo jedná s resortem dopravy, ale zatím bezvýsledně.

Ministerstvo životního prostředí eviduje celkem 533 vydaných povolení k nakládání s autovraky. Z toho je aktivních 366 zpracovatelů. Do dotačního programu je zařazeno 132 zpracovatelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK