Růst výrobních cen v eurozóně i v EU v březnu citelně zrychlil

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. května (zpravodaj ČTK) - Růst výrobních cen v eurozóně v březnu zrychlil na 0,6 procenta z únorových 0,1 procenta. V celé EU pak na 0,7 procenta z 0,1 procenta. Novináře o tom dnes informoval Eurostat. Meziročně ceny producentů v zemích platících eurem vzrostly o 0,9 procenta a v celé evropské sedmadvacítce o 1,7 procenta.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace hned na začátku výrobního řetězce, převážně v továrnách a v dalších výrobních závodech. Vývoj cen na této úrovni se zpravidla zanedlouho odráží také v cenách pro spotřebitele. Podle tohoto "vzorce" je tlak na růst spotřebitelských cen v eurozóně i v EU stále poměrně malý, přestože v únoru citelně vzrostl, což je podle ekonomů další důkaz oživující evropské ekonomiky.

Za rychlejším březnovým růstem stojí zejména nárůst výrobních cen v energetice, kde ve srovnání s předchozím měsícem ceny rostly o 1,7 procenta v eurozóně a o 1,6 procenta v celé EU. S vyloučením sektoru energetiky ceny v zemích platících evropskou jednotnou měnou a v Evropské unii ceny producentů rostly shodně o 0,3 procenta.

Největší meziměsíční nárůst v březnu zaznamenaly Velká Británie (1,7 procenta), Bulharsko (1,3 procenta) a Řecko (1,3 procenta). Největší pokles naopak zaznamenaly Švédsko (-1,7 procenta), Dánsko (-1,2 procenta) a Estonsko (-0,4 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK