Euro a evropské akcie klesly kvůli dalším obavám z potíží Řecka

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 4. května (ČTK) - Kurz eura a akcie evropských firem klesly, protože chystaná pomoc Řecku investory nepřesvědčila. Na finančních trzích přetrvávají obavy z krizí v dalších slabších zemích na okraji eurozóny. V Aténách přitom odbory veřejného sektoru stávkují proti vládním úsporným opatřením a ve středu bude i stávka odborů soukromého sektoru.

Kurz eura dopoledne ztratil přes 0,4 procenta při dnešním minimum 1,3116 USD a index 300 evropských akciových titulů FTSEurofirst 300 klesl o procento na 1053,58 bodu. Dolaru pomohla vzhůru solidní čísla o ekonomice Spojených států.

"Lidé zpochybňují, zda je tento balík pro Řecko dostatečně velký," uvedl jeden z obchodníků s obligacemi. Připomněl, že obchodníci ještě nedávno hledali investice na periferii eurozóny, aby měli větší zisk.

Akcie řeckých bank dnes dopoledne klesly o čtyři procenta. Investoři se bojí, že ekonomika předlužené země nemá valné vyhlídky. Analytici přitom připomínají, že Evropská centrální banka vyšla Řecku vstříc a pozastavila svůj minimální požadavek na rating řeckých dluhopisů.

O víkendu se ministři financí eurozóny dohodli s Mezinárodním měnovým fondem na tom, že Řecku poskytnou balík finanční pomoci za celkových 110 miliard eur (zhruba 2,8 bilionu Kč). Analytici se ale obávají, jak se zemi podaří zavést tvrdá rozpočtová opatření, když odbory plánují další stávky, napsala agentura Reuters.

Proti chystaným opatřením dnes zahájili stávku státní úředníci a učitelé. Stávka, již třetí v pořadí, se dotkne také letecké dopravy, protože stávkují letoví kontroloři, pozemní dopravy, včetně městské, a námořní dopravy. Zavřeny jsou také nemocnice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK