Čínská AgBank chystá největší primární emisi akcií na světě

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 4. května (ČTK) - Čínský finanční ústav Agricultural Bank of China (AgBank) v nejbližší době umístí akcie na burze v Hongkongu. Z prodeje chce získat kolem 30 miliard dolarů (asi 579 miliard Kč), což by byla největší primární emise akcií (IPO) v historii. AgBank je nejmenší ze čtveřice velkých čínských bank.

Zdroje agentury Reuters tvrdí, že banka podá žádost o přijetí akcií k obchodování v Hongkongu už v nejbližších hodinách. V Hongkongu banka umístí část akcií, které se chystá prodat, další část bude k dostání na burze v Šanghaji. Investoři si budou moci akcie koupit v červenci, možná ale i dříve.

Podle posledních zveřejněných výkazů měla AgBank celková aktiva v objemu 7,01 bilionu jüanů (asi 19,8 bilionu Kč). Ze čtyř největších bank v Číně je AgBank poslední, která se teprve chystá na burzu. Záměr prodat akcie na burze AgBank avizovala už asi před dvěma lety.

Pokud bude plánovaná emise úspěšná, zastíní i primární emisi akcií jiného čínského finančního ústavu Industrial & Commercial Bank of China (ICBC). Ten v roce 2006 vydal na burzách v Šanghaji a Hongkongu akcie za 21,9 miliardy dolarů (asi 422,6 miliardy Kč v dnešním kurzu).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK