Sandvik vytvořil první čtvrtletní zisk od konce roku 2008

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 4. května (ČTK) - Švédský výrobce bezešvých ocelových trubek Sandvik vytvořil první čtvrtletní zisk od konce roku 2008. Podnik, který vyrábí i v České republice, vytvořil v prvním čtvrtletí zisk před zdaněním 1,5 miliardy švédských korun (zhruba čtyři miliardy Kč). Sandvik dnes uvedl, že zvýší výrobu, protože mu stoupá poptávka napříč trhy.

Výsledek byl lepší, než se očekávalo; analytici ho odhadovali na 1,17 miliardy SEK. Akcie skupiny ve Stockholmu dnes vzrostly o 1,3 procenta. Od konce února je emise firmy výše už přibližně o 40 procent. Před rokem Sandvik vykázal ztrátu 429 milionů SEK.

Podnik zvýší výrobu, protože mu zakázky v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o čtvrtinu. Poptávka po kovoobráběcích nástrojích a specializované oceli, které Sandvik vyrábí, na vlně světové finanční krize klesla, ale v posledních měsících aktivita mezi odběrateli firmy vzrůstá, zejména v takzvaných mladých ekonomikách a v těžebním sektoru.

V knize zakázek měl Sandvik na konci prvního čtvrtletí objednávky za 22,3 miliardy švédských korun. Před rokem to bylo 17,8 miliardy SEK a analytici očekávali v průměru nárůst na 19,8 miliardy, napsala agentura Reuters.

Koncern Sandvik má v Chomutově dceřinou společnost Sandvik Chomutov Precision Tubes; jako část Válcoven trub ji koupil v dubnu 1994. Nyní se chystá dceřiný provoz rozšířit o výrobu trubek pro jaderné elektrárny. V Chomutovském podniku v současné době pracuje na 500 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK