Ztráta z pražské hromadné dopravy loni činila 1,298 miliardy Kč

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Téměř 1,3 miliardy korun činila loni ztráta z provozovaní pražské integrované dopravy. Dotace na prokazatelnou ztrátu poskytnutá Dopravnímu podniku hlavního města Prahy (DPP) sice činily 8,059 miliardy Kč, prokazatelná ztráta ovšem byla ještě vyšší, a to 9,358 miliardy korun. Vyplývá to ze zprávy o hospodaření DPP předložené na dnešní zasedání Finančního výboru Zastupitelstva hlavního města Prahy.

Celkové náklady DPP loni činily 15,882 miliardy a výnosy 15,889 miliardy korun. Vzhledem k dotacím tak DPP loni vykázal zisk 7,31 milionu korun.

Finanční výbor kromě toho projednával dodatek ke smlouvě o veřejných službách mezi hlavním městem, společností ROPID a Dopravním podnikem, který by mimo jiné řešil reálnou výši objednaných výkonů a zvýšené výkony v souvislosti s rozšířením nočního provozu metra od 1. září.

"Stávající smlouva neodpovídá realitě. Rada a následně zastupitelstvo rozhodlo o objednávce veřejné dopravy zhruba o 5,3 procenta menší než v roce 2009. Následně nedošlo k realizaci tohoto snížení," uvedl předseda Finančního výboru Petr Hulinský.

Navržená provozní dotace pro letošní rok činí 8,082 miliardy, což je oproti prokazatelné ztrátě na rok 2009 zhruba o 1,3 miliardy korun méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK