Prodej automobilů v Německu v dubnu klesl téměř o třetinu

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 4. května (ČTK) - Prodej automobilů v Německu se v dubnu meziročně snížil o 32 procent na 259.500 vozů. Oznámil to dnes Svaz mezinárodních výrobců automobilů (VDIK). Prodej tak klesá již pět měsíců za sebou v důsledku ukončení programu šrotovného.

Po úpravě zohledňující rozdílný počet pracovních dnů činil dubnový pokles prodeje pouze zhruba deset procent. Za první čtyři měsíce letošního roku se prodej snížil o 25 procent na necelých 930.000 vozů, napsala agentura Reuters.

Německo zavedlo šrotovné počátkem loňského roku a vyčlenilo na něj celkem pět miliard eur (téměř 130 miliard Kč). Na prémii 2500 eur (zhruba 64.000 Kč) měli nárok lidé, kteří si objednali nový automobil a současně nechali sešrotovat nejméně devět let starý vůz. Peníze na šrotovné byly vyčerpány už začátkem září, příznivý vliv však ještě nějakou dobu dozníval.

Německo je největším automobilovým trhem v Evropě. Ve Francii prodej aut v dubnu meziročně stoupl o zhruba dvě procenta na 190.986 vozů. Jeho růst tak prudce zpomalil z březnových 18 procent, protože se začaly projevovat důsledky omezení programu šrotovného. V Itálii se prodej kvůli ukončení šrotovného snížil o 16 procent na 159.971 vozů, zatímco ve Španělsku díky pokračujícímu šrotovnému vyskočil o 39 procent na 93.637 vozů.

V celé západní Evropě by měl letos podle nedávné prognózy výzkumné firmy J.D. Power prodej aut kvůli ukončování programů šrotovného klesnout o osm procent na 13,7 milionu vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK