Šéf Asociace krajů Hašek vyzval vládu, aby zrušila tendr Lesů ČR

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. května (ČTK) - Šéf Asociace krajů a stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD) dnes vyzval premiéra Jana Fischera a ministra zemědělství Jakuba Šebestu ke zrušení tendru Lesů ČR (LČR). Poté, co v mnohamiliardové zakázce zjistil antimonopolní úřad pochybení a požaduje nápravu, považuje Hašek za nejkorektnější zrušení celého tendru a přípravu zcela nového transparentního systému lesnických prací. ČTK to dnes sdělil v tiskovém prohlášení.

"Pokud by tendry nezrušila úřednická vláda, dávám veřejný příslib, že v případě volebního vítězství ČSSD je jako jeden z prvních kroků v úřadě zruší budoucí ministr zemědělství. Nechceme, aby byla ohrožena existence malých a středních lesnických a dřevařských firem a podnikatelů a s ní spojená zaměstnanost v regionech," uvedl Hašek v prohlášení.

Kritici tendru tvrdí, že na zakázku dosáhne jen několik velkých firem. Malé pily prý budou mít problém se získáváním dřeva. Tendr podrobily kritice Společenstvo dřevozpracujících podniků ČR a Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství. K zastavení tendrů vyzvala Strana zelených, soutěž se nelíbí i lidovcům. Její zastavení žádají ekologické organizace, vědci a profesoři některých českých univerzit. Konfederaci lesnických a dřevozpracujících svazů (KLDS) se nelíbí, že výběrové řízení bylo zahájeno bez předchozího projednání a schválení nové dlouhodobé koncepce LČR.

LČR kritiku odmítají. Nicméně v únoru podnik změnil pravidla pro prodej vytěženého dřeva. Původní záměr, že veškeré dřevo budou obchodovat vítězové tendrů, změnil tak, že desetinu dřeva budou muset vítězové prodat přes veřejné trhy, například komoditní burzu či elektronickou aukci. To však kritiky neuspokojilo. Dosud, podle systému tendrů na roky 2008 až 2010, si těžaři prodávali jen polovinu dřeva. Druhou polovinu si prodaly samy Lesy ČR.

Zakázka na lesnické práce za téměř 16 miliard korun podle antimonopolního úřadu obsahuje pochybení, které by firma měla odstranit. Úřad proto před týdnem zrušil předběžné opatření, aby státnímu podniku umožnil do podmínek tendru zasáhnout. Pokud LČR nedostatky neodstraní, hrozí jim pokuta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK