Čtvrtletní zisk E.ON vzrostl o 20 procent na 3,7 miliardy eur

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 4. května (ČTK) - Přední německá energetická skupina E.ON zvýšila v prvním čtvrtletí upravený zisk před úroky a zdaněním (EBIT) v meziročním srovnání o 20 procent na 3,7 miliardy eur (zhruba 96 miliard Kč). Firma to uvedla v dnešních předběžných výsledcích, jejichž úplnou podobu zveřejní za týden. Dnes zároveň Evropská komise sdělila, že zastavuje vyšetřování firmy kvůli omezování konkurence na německém trhu s plynem.

Ke zlepšení ziskovosti v prvním čtvrtletí přispěly zejména výnosy z prodeje služeb maloodběratelům a výsledky divize obchodování s energií. Pro celý rok čeká E.ON růst upraveného zisku EBIT až o tři procenta z loňských 9,6 miliardy eur. U čistého zisku však předpokládá výsledek na loňské úrovni 8,4 miliardy eur.

Antimonopolní odbor Evropské komise dnes upustil od svého vyšetřování firmy poté, co E.ON závazně přislíbil, že přistoupí na otevření německého trhu s plynem. Komise loni v červnu uštědřila koncernu pokutu 553 milionů eur za to, že se s francouzskou skupinou GDF Suez dohodla, že si vzájemně nebudou konkurovat na svých trzích plynu.

Podle komisaře pro hospodářskou soutěž Joaquína Almunii E.ON slíbil, že umožní konkurentům přístup ke svým kapacitám přepravy plynu. Nedostatek těchto kapacit je podle komisaře nyní jednou z hlavních překážek konkurence na německém trhu s plynem. Podobné dohody s komisí v posledních třech letech uzavřely francouzské EDF a GDF Suez, italská ENI a německá RWE.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK