Evropské akcie klesly v obavách z šíření řecké krize o tři pct

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. května (ČTK) - Evropský akciový trh dnes obnovil propad, jeho hlavní index klesl o tři procenta na dvouměsíční minimum a ztratil poslední zbytky letošních přírůstků. Trhem se šíří obavy, že ani rekordní finanční pomoc Řecku nezastaví šíření dluhové krize do dalších zemí eurozóny.

Přední evropský index FTSEurofirst 300 uzavřel dnešek propadem o více než 30 bodů na 1033,18 bodu, nejnižší úroveň od počátku března. Od počátku roku už index ztrácí 1,2 procenta po loňském růstu o více než 25 procent.

Víkendová dohoda, podle níž země eurozóny a Mezinárodní měnový fond dají Řecku k dispozici na tři roky 110 miliard eur (2,8 bilionu Kč), na finanční trhy příliš nezapůsobila a kurz eura dnes spadl na roční minimum k dolaru. "Trhy nevěří v to, co EU a MMF navrhly pro Řecko," řekl agentuře Reuters analytik kanadské makléřské firmy OANDA Dean Popplewell. "Kapitálové trhy sázejí na řecký bankrot, jelikož řecké obyvatelstvo nepřijme podmínky této záchrany a možnost nákazy vyvolává reálné obavy."

Investoři vzhledem k odporu řecké veřejnosti pochybují o schopnosti tamní vlády zavést sjednaná úsporná opatření, bez jejichž přijetí bude zemi hrozit vyhlášení platební neschopnosti. Dnes zahájil řecký odborový svaz veřejného sektoru dvoudenní celostátní stávku doprovázenou protestními demonstracemi.

Nejvýrazněji klesly akcie bank v čele s řeckými bankovními ústavy. Kurz akcií Barclays, Société Générale, BNP Paribas a Deutsche Bank oslabily v rozpětí od 1,8 po 5,9 procenta. O více než sedm procent spadly akcie španělských bank Santander a BBVA, protože právě Španělsko s Portugalskem se považují za další možné oběti krize. Akcie řeckých bank se propadly o 10,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK