EU a Mercosur obnoví jednání o liberalizaci obchodu

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. května (ČTK) - Evropská unie se rozhodla obnovit s obchodním seskupením jihoamerických zemí Mercosur jednání o liberalizaci vzájemného obchodu, která zůstala před šesti lety ve slepé uličce. Představitelé obou stran to oficiálně udělají na summit v Madridu za dva týdny, sdělily v úterý večer obě strany.

Jednání o zmírnění obchodních bariér a posílení spolupráce mezi EU a Mercosurem začala před více než deseti lety, v roce 2004 však byla kvůli řadě sporů přerušena. Zájem o oživení rozhovorů přinesla až globální finanční krize z roku 2008.

Členy Mercosuru jsou Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay a chystá se jím stát Venezuela, která bude zatím na jednáních pozorovatelem. EU je pro Mercosur největším obchodním partnerem, který se na obchodním obratu jihoamerického seskupení podílí téměř 21 procenty. Loni vzájemný obchod dosáhl 63 miliard eur (asi 1,6 bilionu Kč). Evropa je rovněž největším investorem v tomto regionu a v roce 2008 do něj z unie přiteklo 167 miliard eur.

Obchodní jednání budou zahrnovat obchod se zbožím a službami, cla, investice i vládní zakázky. Jakákoli dohoda však může narazit na silný odpor evropských zemědělců a nesouhlas Evropského parlamentu v obavách, že levnější zemědělské produkty z Argentiny a Brazílie by ohrozily chráněný zemědělský sektor v EU. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso již slíbil, že "jakékoli nepříznivé dopady na určité sektory, zejména zemědělství, budeme řešit specifickými opatřeními".

Evropská farmářská asociace Copa-Cogeca již dala najevo, že liberalizace zemědělského obchodu s Jižní Amerikou pro ni nepřichází v úvahu, protože "bude mít pro evropský zemědělský sektor extrémně škodlivé důsledky", zejména pro masný průmysl. "Mohlo by to mít závažné dopady na produkci hovězího v Irsku, Francii, Skotsku a Španělsku i na produkci drůbežího ve Francii, Polsku a Maďarsku," řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z EU.

Farmáři se také obávají, že kdyby si evropští spotřebitelé oblíbili vyhlášené jihoamerické hovězí a drůbež, dopadlo by to i na domácí produkci vepřového. Jeho ceny by se tak musely snížit, aby bylo schopno konkurence.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK