Euro v Asii kleslo kvůli Řecku na nové roční minimum

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. května (ČTK) - Kurz eura klesl na asijském trhu na nové roční minimum vůči dolaru a navázal na prudký úterní propad vyvolaný obavami z šíření řecké dluhové krize do dalších zemí eurozóny. Krize v eurozóně nutí investory odcházet od rizikovějšíích aktiv, což prospívá americké měně, jejíž hodnota ke koši měn vystoupila na nejvyšší úroveň za poslední rok.

Kurz eura sestoupil v Asii až na 1,2936 USD a později se pohyboval kolem 1,2950 USD se ztrátou 0,3 procenta. Úterní ztráta 1,5 procenta byla pro euro nejhlubším poklesem od loňského června. Obchodníci čekají, že evropská měna by mohla testovat hranici 1,25 USD, kde byla naposledy loni v březnu.

Investoři zůstávají vůči dlouhodobé schopnosti Řecka splácet dluhy vysoce skeptičtí, přestože Řecko se o víkendu dohodlo s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií na bezprecedentní finanční pomoci v rozsahu 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč). Šíří se však i obavy o zdraví dalších zemí eurozóny, zvláště Španělska a Portugalska.

Dolarový index stoupl o 0,3 procenta na 83,567 bodu a dostal se až na roční maximum 83,649 bodu. Vůči jenu posílil o 0,2 procenta na 94,73 JPY a těsně se přiblížil osmiměsíčnímu maximu 94,99 JPY. Americké měně pomáhají i poslední statistické údaje, které naznačují solidní oživování americké ekonomiky. To by znamenalo, že centrální banka USA začne zvyšovat úrokové sazby dříve než eurozóna nebo Japonsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK